Skip to Main Content

Претраживање информационих извора - како пронаћи литературу : Почетна

Почетак

Сналажење у мору доступних научних информација може изгледати као несавладив задатак. Више од квантитета понуђеног, корисницима је важан квалитет материјала: колико се расположиви извори могу ваљано искориститу у раду, студирању или сваком другом облику усавршавања. Информације доступне на интернету су неисцрпно благо, али то намеће потребу да се међу њима направи одговарајућа селекција, а да корисник на путу кроз свет информационих извора добије потребно усмерење. Овај водич је намењен како почетницима који први пут крећу у самостално истраживање, тако и свим осталим корисницима, различитог нивоа знања, којима су потребне додатне информације.

Уколико имате конкретно питање, можете га упутити путем опције "Коментари".

Још неколико напомена!

Захваљујући предностима интернета, новим електронским библиотечким сервисима, развоју Покрета за отворени приступ и, најзад, захваљујући  активностима Конзорцијума за обједињену набавку у библиотекама Србије (КоБСОН) корисници у Србији имају могућност да брзо и лако дођу до литературе потребне за било коју врсту научног и стручног рада.

Нове могућности се надовезују на класичне библиотечке и информационе услуге, обогаћујући њихов квалитет и омогућавајући свима да пронађу оно што им је од неопходно за рад, студирање и истраживање.

Циљ овог водича је да усмери сваког корисника на оне изворе који су му потребни, односно да му покаже на који начин може доћи до потребне литературе. Наравно, један информациони извор није довољан, већ је потребно претражити више база података или каталога и, уколико је потребно, искористити могућности које пружа нека од библиотечких услуга попут међубиблиотечке позајмице.

Не би требало изгубити из вида да не постоји недоступна литература, односно нема области за коју се не може пронаћи потребна литература! Још важније је не заборавити да не постоји један "идеални, свеобухватни извор" где се све налази "на једном месту", већ треба увек прегледати више извора, јер ћемо на тај начин доћи до правих резултата.

Google Scholar

Можете почети од Google Scholara.

То је део Google претраживача специјализован за претраживање научне литературе.

Претражује:

•Чланке, књиге, тезе, апстракте, саопштења и др. академских издавача, професионалних друштава

•Дигиталне тематске и институционалне репозиторијуме (репоз. универзитета)
Веб странице научних институција, научне форуме и сл.

Google Scholar Search

Технике претраживања

Да би ваше претраживање дало одговарајуће резултате, треба да користите неколико основних техника, односно да поштујете опште принципе претраживања.

- Користите могућности "Напредног претраживања" (Advanced search). Оно омогућава да циљано претражујете по одређеном критеријуму (наслову, аутору, години издања). Треба изабрати из падајућих менија критеријум претраге који вам одговара. Могуће је и укрстити више различитих критеријума претраживања.

- Коришћење логичких (Булових оператора): И, ИЛИ, И НЕ и др. Ови оператори омогућавају да прецизно одредите своју претрагу, да сузите (оператор "и"/and), проширите (оператор "или"/or) или искључите неке појмове који би оптерећивали претраживање ("и не"/not).

- Користите наводнике за претраживање групе речи (синтагме), односно уколико желите да систем пронађе резултате у којима се појављује одређена фраза.

Уколико током претраживања неке базе података наиђете на проблем, погледајте "помоћ" или "help": ту ћете пронаћи додатно објашњење које вам може помоћи да добијете одговарајуће резултатe.

Додатна литература

Потпуни преглед доступних информационих извора можете погледати у књизи др Стеле Филипи Матутиновић "Научне информације у Србији". Књига је доступна у Дигиталном репозиторијуму Универзитета у Београду - Phaidra и на страници КоБСОН-а.

Пут кроз информационе изворе...

Преглед извора који следи представља и редослед корака које корисник треба да предузме како би његово претраживање литературе било потпуно. Први кораци треба да обухвате библиотечке каталоге, националне библиографије, а потом и базе података домаћих часописа. Студенти основних студија би свакако требало, поред ових извора, да користе базе података иностраних часописа и дигиталне репозиторијуме где могу пронаћи пуне текстове. Корисници који се баве уско стручним научним радом (докторанди, истраживачи, професори), имају на располагању поједине специјализоване сервисе и иностране часописе и књиге (КоБСОН).

Ипак, важно је истаћи да су поменути извори доступни свима, па и сервиси КоБСОН-а који се увек могу претраживати из неке од институција које су на Академској мрежи Србије. Извора има доста, доступни су, само их треба искористити.

Google Patent

Google Patent Search

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" Булевар краља Александра 71, Београд, Србија