Skip to Main Content

Отворени приступ: Отворени приступ у Србији

Open Access

Отворени приступ у Србији

Идеја Отвореног приступа почиње  да живи у  Србији 2005. године када се одржава Семинар о цитатним индексима отвореног приступа. Тада су  предавање одржали Жан Пол Гедон и Тим Броди, родоначелници Отвореног приступа, почевши од потписивања Будимпештанске декларације и иницирајући све значајне догађаје и документа  у вези иницијативе Отвореног приступа

Предавања „ Отворени приступ архивама научних и стручних радова- од идеје до реализације“  одржава се 2002. године у Народној библиотеци Србије. http://www.uct.ac.za/downloads/uct.ac.za/about/policies/intellect_property.pdf

Веома значајну улогу за реализицију и примену Отворног приступа има ЦЕОН- Центар ѕа евалуацију и образовање у науци, основан 2002. године.  Успоставили су значајну  базу за српску научну периодику Сциндекс, путем којег су поједини  српски научни часописи бесплатно доступни крајњем корисинику.

Универзитет у Београду  је у новебру 2011. године потписао Берлинску декларацију о отвореном приступу, на тај начин се прикључио групи од 340 универзитета у свету који је подржавају. Тиме је потврдио тежњу научне светске јавности да резултати научноистраживачког рада буду бесплатно доступни читавој светској научној и истраживачкој популацији.

На основу одлуке Сената Универзитета у Београду, ректор је 11. новембра 2011. године потписао Берлинску декларацију (енглески, српски), чиме је наш универзитет званично приступио Берлинском процесу.

Истовремено и у складу са овом одлуком , Универзитет у Београду успоставља свој Дигитални репозиторијум са отвореним приступом у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ .

Током 18-19. маја 2012. године одржава се Пета међународна конференција о отвореном приступу у организацији  Центра за евалуацију и образовање у науци, којој су присуствовали стручњаци о Отвореном приступу из целог света. Доступан је и онлајн зборник.

Од 2012. године у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“  се обележава сваке године Недеља Отвореног приступа, последња недеља октобра и Недеља отвореног образовања, током марта. Током „ Недеље Отвореног приступа“ се одржавају бројне манифестације и предавање а такође се додељује и признање  „Архонт Отвореног приступа“ наистакнутијим и најзаслужнијим предстваницима академске заједнице.

Значајан представник Отвореног пристипа је и Creative Commons Србије http://creativecommons.org.rs/ , лиценце отвореног приступа,  чији сајт  представља и врло детаљан преглед развоја Отвореног приступа  током последњин година.

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" Булевар краља Александра 71, Београд, Србија