Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Отворени приступ: Уопштено

Open Access

Open Access

Отворени приступ

Отворени приступ информацијама подразумева да сваки човек који има приступ интернету било где у свету има право да чита, преузима, чува, штампа и користи дигитални садржај дела објављених у режиму отвореног приступа, са једином обавезом да коректно наведе извор информација.  

Покрет је настао као реакција на апсурдну ситуацију да до резултата истраживања која су вршена буџетским средствима, не могу без великих трошкова да дођу ни буџетски обвезници, а ни сами аутори, јер ауторска права морају приликом објављивања да пренесу на издаваче.

Отворени приступ - детаљније

Отворени приступ подразумева:

 • слободан, непосредан и сталан онлајн приступ
  пуном тексту научних чланака и података
 • дозвољену неограничену дистрибуцију и
  коришћење свима
 • признавање ауторства свим истраживачима
 • постављање радова у дигиталне репозиторије
  институција или у посебне репозиторије за
  појединe научне области.

Отворени приступ не укључује објављивање без контроле квалитета публикација (без рецензије), као ни дела за чије објављивање аутори очекују хонорар. 

Аутори који желе да објављују у режиму отвореног приступа имају два могућа пута:

 • „зелени“, који подразумева постављање рецензиране верзије дела у дигитални репозиторијум са слободним приступом, уз дозволу издавача на којег је аутор пренео ауторска права пре објављивања
 • „златни“, који подразумева објављивање у часописима или књигама који су бесплатно доступни свима преко интернета, а трошкове припреме за објављивање сносе аутори или истраживачке институције.

Отворени приступ повећава видљивост резултата истраживања, утичући на њихову већу утицајност и цитираност, па стога утиче позитивно и на научну репутацију аутора и институција.

  

Отворени приступ - видео

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" Булевар краља Александра 71, Београд, Србија