Skip to Main Content

Математика: Почетна

Математика

Препоручени линкови:

Природне науке

Уколико Вас занима нешто из природних наука, погледајте водич  Природне науке

Престижне награде из математике


За нeпостојање Нобелове награде за математику наводе се различити разлози. Један говори како Нобел математику није сматрао практичном нити је сматрао да је то наука од које би човечанство могло имати користи. Друга анегдота говори како је Нобела жена варала са математичарем па је он намерно то подручје изоставио. Упркос томе, математичари имају своје угледне и престижне награде. Неке од најпознатијих су Филдсова  и Абелова награда.
Абелова се награда први пут почела додељивати 2004. године у Норвешкој. Име носи по Нилс Хенрик Абелу, математичару који је радио на подручју алгебре те је открио Абелове групе. Награда се додељује сваке године, а износи 22.000.000 $.
Филдс медаља додељује се сваке четири године и то на Инетенационалном конгресу математичара. Награђују се 2-4 математичара млађа од 40 година. Медаљу је утемељио канадски математичар Џон Чарлс Филдс и први је пут уручена четири године након његове смрти, 1936. Осим медаље, добитник добија и новчани износ од 50.000 долара.

Књиге у отвореном притупу

Еуклидове елементе А. Билимовића, Општа математика М. Радојчића, као и неколико уџбеника из геометрије, могу се наћи у малој библиотеци професора З. Лучића

Захвалност!

Захваљујем се колегиници Миљани Тодоровић из библиотеке Математичког факултета у Београду на сугестијама и помоћи.

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" Булевар краља Александра 71, Београд, Србија