Skip to Main Content

Масовни отворени онлајн курсеви: Друштвене мреже и учење

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" информише Вас о све присутнијем тренду бесплатног онлајн образовања намењеног свима.

Инфо

Друштвене мреже више се не користе само у слободно време и само за забаву. Након фазе у којој су друштвене мреже, попут Twitter-a и Facebook-a, својим корисницима свакодневно представљале информативни садржај, све је присутнији тренд обезбеђивања приступа материјалу едукативног каракатера путем друштвених мрежа. Све се чешће на друштвеним мрежама могу пронаћи странице на којим су представљени портали који се баве масовним онлајн образовањем, а професори који на њима предају веома често користе Twitter за дељење информација и комуникацију са студентима, а видео снимци предавања постављају се на YouTube. Ова страница водича кроз масовне онлајн курсеве намењена је овој тематици.

Izzui - Facebook апликација за учење

Izzui је ново место на интернету на коме можете да учите и делите своје знање! Izzui Вам дозвољава да постављате едукативни садржај и презентације онлајн, да позове пријатеље са друштвених мрежа да их погледају и да се претплатите на садржај који постављају други људи. На тај начин можете да пратите курсеве, од којих су неки бесплатни. Овде такође можете да оцењујете и остављате коментаре о садржају који је постављен, као и да све своје активности поставите на свој Facebook профил.

Twitter и онлајн образовање

За комуникацију између људи сличних интересовања на Twitter-у се често користе "хаштагови", односно речи које се пишу са знаком # испред. Захваљујући њима, све што било ко напише на одређену тему, сортира се заједно и омогућава лакше претраживање и проналажење одређене информације. Уколико Вас занима онлајн учење, покушајте са хаштаговима као што су: #ffelearnpro, #adobe, #adobecaptivate, #adultlearn, #andragogy, #articulate, #astd, #authoringtools, #camtasia, #captivate, #content, #devlearn, #digped, #doceos, #ebooks, #edapp, #edchat, #edtech, #edtools, #edu, #education, #edumooc, #edupunk, #edutech, #efront, #efronters, #elearindustry, #elearn, #elearnapp, #elearnblog, #elearnbooks, #elearning, #elearningbrazil, #elearningitaly, #elearningjobs, #elearnpros, #elearntools, #eLGuild, #elt, #esl, #flash, #flipchat, #flipclass, #free, #freelms, #gbl, #highered, #homeschool, #HTML5, #id, #idbooks, #idjobs, #idrtg, #infographic, #instructionaldesign, #ipad, #ipaded, #ispringpro, #jing, #k12, #k12Live, #k12online, #kid, #kidsapp, #LD, #learning, #Learnist, #liveclass, #lms, #lrnchat, #math, #mlearn, #mLearning, #mlearning, #mobilelearning, #moodle, #moodlers, #myresourcecloud, #newEdblogs, #nptech, #onlinelearning, #onlinelearning, #onlinelearning, #opened, #opensource, #PATeach, #pblchat, #pd, #readwriteweb, #rscon3, #smartboards, #socialearn, #storyline, #talentlms, #teaching, #teachpreschool, #training, #training, #tutorials, #videolearning, #videorials, #visualthinking, #VocEd, #web20.

YouTube у подршци учењу

YouTube for Schools омогућава приступ бесплатном едукативном материјалу, а студенти могу да уче из више од 400.000 видео записа.

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" Булевар краља Александра 71, Београд, Србија