Skip to Main Content

Библиотекарство: Актуелно из области библиотекарства

Ваш водич кроз свет библиотекарства.

Europeana Newspapers

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" једна је од 17 европских институција која учествује у пројекту Europeana Newspapers. Овим пројектом биће обезбеђен приступ преко 18 милиона новинских страница на порталу Еуропеана. Свака институција-чланица пројекта обезбедиће бесплатан приступ пуном тексту новинских чланака из свога фонда. Пројекат је отпочео фебруара 2012. године и траје наредне три године.

HEALER Research Toolkit

HEALER Research Toolkit је алат намењен библиотекарима из здравственог сектора као помоћ приликом спровођења истраживања мањих размера. Овај алат нуди објашњења корак по корак како треба спровести истраживачки пројекат.

JISC Mailing List

The National Academic Mailing List Service (познатији као JISCMail) је сервис специјално дизајниран у сврху комуникације током високог образовања и унутар истраживачких заједница. JISCMail користи светску мрежу (WWW) како би групама научника омогућио да комуницирају и међусобно размењују информације. Унутар њега постоји на хиљаде група из разних области.

Извештај друге стратешке радионице о проналажењу информација

Фебруара 2012. године у Лорну одржана је Друга стратешка радионица о проналажењу информација.

Award for libraries promoting social inclusion

EIFL Инцијатива за јавне библиотеке објавила је наградни конкурс за допринос у развоју друштвене заједнице. Конкурс за награду отворен је за јавне библиотеке земаља у развоју. Рок за пријаву је 30. новембар 2012.

Библиотеке нашег окружења

На сајту biblioteke.org.rs пронаћи ћете разне корисне информације и вести из области библиотекарства.

Међународни календар за библиотекаре

Погледајте међународни календар конференција из области информатике.

Policy guidelines for the development and promotion of open access

Унеско је издао Смернице за развој и промоцију отвореног приступа у циљу представљања и промовисања концепта отвореног приступа и пружања подршке стварању одговарајуће политике везане за ту тему. Аутор је Ана Свон. Смернице су доступне у пуном тексту и можете им приступити помоћу датог линка. Погледајте и друга издања Унеска: Смернице за отворене образовне ресурсе у области високог издања и Основни водич за отворене образовне ресурсе.

Стипендије фондације Елзевир

Фондација Елзевир расписала је конкурс за доделу стипендија намењених библиотекама у земљама у развоју. Рок за пријаву је 24. јун, а награде ће бити додељене у децембру 2013. године. Могуће је пријавити се за један од два актуелна програма: New Scholars и Innovative Libraries.

Будућност образовања

Бесплатна светска конференција на тему образовања биће одржана онлајн 10. и 11. октобра 2013. године. Више информација и упутство за пријаву на http://www.futureofeducation.com/.

Mortenson center 2015 summer associates program

Мортенсон центар објавио је конкурс за стипендију за стручно усавршавање 2015. године са темом "Иновативне, ангажоване и одговорне библиотеке: програм стручног усавршавања за библиотечке стручњаке". Више информација налази се на линку.

Актуелно

Izložba TEL-a

Na portalu The European Library postavljena je virtuelna izložba Nauka i mašine - naučni i tehnološki razvoj od 1800. godine sačinjena od materijala koji su dale evropske nacionalne i istraživačke biblioteke. Materijal je dostupan u punom obliku zahvaljujući ovoj izložbi. Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" učestvuje u izložbi dajući za nju materijal o Jovanu Cvijiću, Jovanu Žujoviću, Josifu Pančiću i dr.

American Libraries Live

American Libraries Live је нови начин за комуникацију свих из области библиотекарства. Погледајте шта све овај портал има да понуди.

Google Scholar Metrics

Google Scholar је представио свој нови сервис: Google Scholar Metrics. Овај сервис намењен је научницима који нису сигурни у ком часопису би требало да објаве свој рад. Google Scholar Metrics нуди решење у виду базе података у којој сумира утицај дистрибутера часописа.

SciVerse Author Wordle™ App

Апликација The Author Wordle™ омогућава Вам да креирате "облак речи" из наслова последњих 100 радова било ког аутора објављених у бази Scopus. Апликација је у ствари намењена за генерисање облака речи из текста, с тим да речи које се више пута понављају добијају већи значај.

Ифлини принципи ангажовања библиотека у време сукоба, кризе или катастрофе

На састанку одржаном 19. августа 2011. године, Управни одбор ИФЛА-е основао је саветодавну групу која ће радити на нацрту Принципа за укључивање ИФЛА-е и њених чланова у активности везане за смањење ризика од катастрофа у времену сукоба, криза и природних катастрофа. Ови принципи су део ИФЛА-ине инцијативе Програм реконструкције катастрофе културне баштине – култура је основна потреба, заједница живи кроз културну баштину и умире без ње. Принципи имају за циљ подстицање чувања и поштовања културних добара, претежно подизањем свести и промовисањем управљања кризном ситуацијом и појачавање кооперативности и сарадње у активностима Унеска, библиотека, архива и музеја у циљу очувања културне баштине.

Embracing Diversity: Sharing Our Songs and Rhymes

Јавна библиотека у Бритиш Колумбији у Канади спроводи пројекат "Премостимо разлике". У ту сврху библиотека је позвала све заинтересоване које знају неку дечију песмицу на језику који није енглески да сниме себе како је певају и видео поставе на Vimeo канал следећи упутства дата на адреси http://www.bpl.bc.ca/kids/embracing-diversity/add-your-own-video.

Article-Level Metrics (ALMs)

Јавна научна библиотека (Public Library of Science) представила је нов начин праћења транспарентних информација из самих чланака, уместо из часописа, што је академској заједници омогућило још бољи приступ информацијама. Овај сервис назван је "Article-Level Metrics (ALMs)", а његов примарни циљ је да академској заједници обезбеди нове начине за оцењивање појединачних чланака имајући у виду њихов квалитет, а не заслуге часописа у којем су објављени.

2012 top ten trends in academic libraries

Association of College and Research Libraрies објавила је чланак под називом "2012 top ten trends in academic libraries: A review of the trends and issues affecting academic libraries in higher education". Прочитајте чланак овде.

Конкурс за најбољу идеју у области дигиталног издаваштва

Академија у Франкфурту и Гете институт објавили су конкурс за креативне идеје у области дигиталног издаваштва. Рок за пријаву је 15. август. Најкреативније идеје биће представљене на Сајму књига у Франкфурту у октобру 2013. године.

Библиотекари библиотекарима

Народна библиотека Србије и Библиотекарско друштво Србије организују циклус предавања под називом "Библиотекари библиотекарима" у циљу професионалног развоја запослених у овој области. Предавања ће се одржавати једном месечном и на њима ће излагати истакнути стручњаци из библиотечко-информационе делатности.

Шта се све може у библиотекама?

У библиотекама можете позајмљивати књиге и читати дневну штампу. Али, то није све! Библиотеке нуде приступ књигама у аудио формату, изнајмљују своје просторије као сале за састанке, а многе од њих у свом фонду садрже збирке фотографија и видео-игара. Шта још можете пронаћи у библиотекама, погледајте овде.

Конкурс за награду БДС

Библиотекарско друштво Србије расписало је конкурс за доделу награда за 2014. годину. Конкурс се односи на награде:

  • Најбољи библиотекар
  • Запис
  • Стојан Новаковић

Конкурс је отворен до 8. новембра 2014. године. Урућење награде биће одржано током обележавања Дана библиотекара 14. децембра 2014. године.

Стручни испит

На веб сајту Народне библиотеке Србије објављене су информације о полагању стручних испита у библиотечко-информационој делатности у мајском испитном року 2013. године.

IFLA/OCLC Fellowship program

IFLA и OCLC објавили су конкурс за Џеј Џордан стипендију у програму усавршавања библиотекара на почетку каријере. Овај програм подразумева боравак од 5 недеља у великим америчким и европским библиотекама са циљем да се млади библиотекари упознају са најновијим достигнућима из области библиотекарства и да размене искуства са стручњацима из ове области. Више детаља о стипендији, условима за конкурисање и остале информације потражите на веб презентацији OCLC. Рок за пријављивање је 15. фебруар.

The Digital Curation Centre

The Digital Curation Centre је водећи светски центар за управљање дигиталним информацијама, са фокусом на изградњи капацитета, способности и вештина за управљање подацима из области високог образовања у Великој Британији. Центар се бави одржавањем, очувањем и прикупљањем дигиталних података. Ових дана Центар представља свој нови каталог намењен кустосима и истраживачима, који је подељен на пет главних категорија. Алати и услуге у овом каталогу имају за циљ да помогну онима који се баве подацима.

The Blue Mountain Project

Библиотека Универзитета Принстон добила је двогодишњу донацију Националне задужбине за хуманистичке науке за спровођење пројекта "The Blue Mountain", који је осмишљен као репозиторијум дигиталних издања авангардних уметничких часописа који су излазили у Европи и Северној Америци у пероду од 1848. до 1923. године.

ALCTS Online learning

Удружење за библиотечке колекције, које се налази при ALА-и, објавило је списак курсева које организује током лета и јесени 2012. године. Удружење нуди широк спектар могућности за онлајн образовање, путем е-форума, вебинара и веб курсева.

EUscreen portal

EUscreen portal омогућава приступ хиљадама телевизијских програма и сродних области. Разноврстан материјал, у виду текста, записа у видео и аудио формату, помоћи ће Вам да се упознате са свакодневним животом у Европи од почетка XX века па све до данас.

Carnegie Hall's Digital Archives Project

Половином 2012. године отпочео је велики пројекат - дигитализација историјских колекција Дворане Карнеги. Овим пројектом велика количина материјала, која укључује фотографије, програме, флајере, постере, преписку и снимке, биће постављена на сајт Дворане Карнеги и доступна широј јавности.

The Junior Faculty Development Program

Амерички савет расписао је Junior Faculty Development Program, програм усавршавања наставног и административног особља које има бар две године радног искуства на високошколској установи где је тренутно запослено. Програм траје четири и по месеца и подразумева трошкове одласка и боравка на неком од америчких унивезитета. Рок за пријављивање је 18.06.2012.

The Macaulay Library

Библиотека Мекелеј која се налази при Орнитолошкој лабораторији Универзитета Корнел сачинила је највећу дигиталну архиву различитих научних аудио и видео записа, који броје око 150.000 јединица, односно око 7.500 сати материјала.

Библиотеке као безбедно место у време конфликата

Део Library 2.014 Worldwide Virtual Conference било је предавање на тему библиотека као безбедног места у време конфликата. На овом предавању је било речи о начинима на које библиотеке могу да помогну људима коју пролазе кроз тешка времена, кризе и природне катастрофе нудећи им склониште, задовољење основних потреба и књиге. Више о томе на линку http://alairrt.blogspot.com/2014/11/libraries-as-safe-heaven-in-times-of.html.

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" Булевар краља Александра 71, Београд, Србија