Skip to Main Content

Библиотекарство: Значајни људи из области библиотекарства

Ваш водич кроз свет библиотекарства.

Инфо

Упознајте људе који су оставили трага у области библиотекарства.

Марија Илић Агапова

Марија Илић Агапова (1895-1984) била је српска библиотекарка и прва управница Библиотеке града Београда. Од 2001. године додељује се награда најбољем библиотекару на територији Београда која носи њено име.

Шиали Рамамрита Ранганатан

Шиали Рамамрита Ранганатан (1892-1972) био је индијски математичар, информатичар и библиотекар. Аутор је првог аналитичко-синтетичког система класификације, познатог као колон класификација. Познат је по својих пет правила библиотекарства, у којима је изнео основне принципе библиотечко-информационе делатности.

Светски великани библиотекарства

Чарлс Ејми Катер

Чарлс Ејми Катер (1837-1903) творац је посебног система класификације где се публикације смештају алфабетски по презимену аутора. Идејни је творац институције "путујућа библиотека".

Стојан Новаковић

Стојан Новаковић (1842-1915) био је управник Народне библиотеке Србије, бавио се израдом српске ретроспективне библиографије. Од године 1997. додељује се награда за објављено значајно дело из области библиотекарства која носи његово име.

Топ 25 библиотекара

Шта је заједничко Луису Керолу, Јакобу Гриму и Ђакому Казанови? Сва тројица су били библиотекари!

Мелвил Дјуи

Мелвил Дјуи (1851-1931) био је амерички библиотекар и аутор Дјуијеве децималне класификације, на основу које је настала Универзална децимална класификација - један од најзаступљенијих система за класификацију грађе у библиотекама. Дјуи је основао прву школу за образовање библиотекара у Америци, а такође је био и један од оснивача Америчког друштва библиотекара.

Глигорије Возаровић

Глиорије Возаровић (1790-1848) био је први српски књижар и издавач. У његовој књижари је 1832. године основана Народна библиотека Србије.

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" Булевар краља Александра 71, Београд, Србија