Skip to main content

Цитирање литературе и библиографски алати: Плагијаризам

Шта је плагијаризам?

Плагијаризам је коришћење речи, мисли, ставова из текста другог аутора у свом тексту, али без обележавања цитата и имена аутора. Реч је, дакле, о некоректном цитирању када се занемарује или крије име правог творца неких речи или идеја. Понегде се плагијаризам назива чак и интелектуалном крађом.

Плагијаризам не подлеже кривичној одговорности, али може довести до дисциплинских казни у зависности од правила усвојених у одређеној институцији у којој је плагијаризам уочен.

Данас се све више указује на ову појаву, од које нису имуне ни високообразовне институције. Може се помислити да је интернет, на којем се многи садржаји налазе у отвореном приступу, олакшао плагирање. Ситуација је заправо потпуно другачија: отворени приступ и постојање докумената у интегралном облику на интернету омогућили су већи видљивост и стога лакше уочавање плагијата. Штавише, има доста софтвера за откривање плагијаризма који су доступни бесплатно и који омогућавају упоређивање текстова у електронском облику.

Повезани водичи

О плагијаризму је било речи и у водичу Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" посвећеном ауторском праву. У овом водичу смо преузели један сегмент странице о плагијаризму "Бесплатни сајтови за проверу плагијаризма".

Линкови

На интернету се може наћи велики број извора о овој теми. Многи од њих се налазе на страницама универзитета или других образовних институција. Све више јача потреба високих и других школа да обесхрабрују плагијаризам, али и да пруже студентима информације о томе како треба правилно цитирати литературу. Овде су навeдени само неки од извора.

И Google може да помогне

За проверу плагијата може да помогне и Google. У поље за претраживање треба укуцати под наводницима део текста који желимо да проверимо (до 34 речи). Као резултат ћемо добити текстове у којима се појављују те речи, а листа је сређена према учесталости појаве речи из текста који проверавамо. На исти начин функционише и претраживач Yahoo, преко којег је провера ограничена на 50 речи.

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" Булевар краља Александра 71, Београд, Србија